Možná to znáte... říkáte si "proč nehubnu, vždyť toho tolik nesním, tak hubnout musím". Nejíte smažená jídla, sladkému se víceméně vyhýbáte, jíte pravidelně a celkem zdravě… a stejně máte pocit, že se s váhou nic neděje. Nebo dokonce, že jde nahoru. A právě tohle je častý zádrhel, se kterým se u klientek setkávám. Nejde o lenost nebo slabou vůli,...
Letní sezóna na talíři: Co teď nakupovat a jak z toho vařit zdravě.
Léto je ideální období, kdy si můžete zjednodušit vaření, ochutnat spoustu čerstvých surovin a přirozeně odlehčit jídelníček. A právě sezónní potraviny v tom hrají hlavní roli.
Možná to znáte, v zimě občas stojíte v obchodě a přemýšlíte, co uvařit. V létě ale stačí pár minut na trhu nebo na zahradě a inspirace je najednou plný košík. Čerstvá zelenina, sladké ovoce, bylinky… všechno to, co teď dozrává, nejen skvěle chutná, ale navíc pomůže tělu se v horkém dni osvěžit, doplnit vitaminy a zasytit v lehkém a zdravém stylu.

Co je teď v sezóně a vyplatí se nakupovat
Letní měsíce (červen, červenec, srpen) nabízí skutečně pestrý výběr. Tady je přehled těch nejčastějších a nejpraktičtějších surovin, které se vám budou hodit do jednoduchého, zdravého vaření:
🍅 Letní zelenina
-
Cuketa - ideální na pánve, do zeleninových karbanátků, nebo pečená s parmazánem v troubě či na grilu.
-
Papriky - skvělé do salátů, na gril nebo jako základ zeleninové směsi k masu.
-
Rajčata - do salátu, omáčky i na domácí pizzu z tortilly. Čím zralejší, tím lepší chuť.
-
Okurky - na osvěžující saláty, tzatziki nebo jen tak s tvarohem jako lehká svačina.
-
Květák, brokolice - vařený, pečený nebo jako základ placiček a "zdravých" zapečených jídel.
-
Zelené fazolky, hrášek - výborné k masu nebo jako lehký přílohový salát.
-
Ředkvičky, saláty, mladé zelí - na syrovo, do míchaných salátů, zálivek i k obědu.
🍓 Sezónní ovoce
-
Jahody, třešně, meruňky, broskve - jen tak, do jogurtu, na domácí zmrzlinu nebo do lívanců.
-
Rybíz, borůvky, angrešt - do koláče, do ovesné kaše nebo jen posypat tvarohem.
-
Melouny - perfektní na odpolední svačinu nebo jako sladká tečka po jídle.
-
Švestky (v srpnu) - skvělé na snídaňovou kaši nebo do tvarohových knedlíků.
🌿 Bylinky a dochucení
- Bazalka: ideální k rajčatům, do salátů, na domácí pizzu, těstoviny nebo do pesta
(Tip: kombinace rajčata + mozzarella + bazalka nikdy nezklame.)
- Máta: hodí se do osvěžujících nápojů, smoothie, jogurtových dipů nebo k ovoci
(Tip: voda s mátou, limetkou a okurkou je skvělý letní drink.)
- Pažitka: skvělá do tvarohových pomazánek, na brambory, vejce nebo do salátu
(Tip: posypte s ní i polévku nebo květákovou placku.)
- Tymián: výborný k pečenému masu, na grilovanou zeleninu nebo do zeleninových směsí
(Tip: skvěle ladí s cuketou, lilkem a rajčaty.)
- Rozmarýn: výraznější chuť, hodí se na pečené brambory, kuřecí maso nebo do marinád
(Tip: zkuste ho při pečení s novými bramborami a česnekem.)
- Koriandr (čerstvý): oblíbený ve studené kuchyni, do asijských nebo mexických jídel, s luštěninami
(Tip: výborný do tortill, hummusu nebo salátů s cizrnou.)
- Rukola (technicky listová zelenina, ale používá se jako bylinka): výrazná chuť, do salátů, na pizzu, do sendvičů nebo jako ozdoba večeře
(Tip: zkuste ji se sýrem a broskví jako netradiční salát.)
- Kopr: klasika do letních jídel: brambory, omáčky, okurkový salát, tvaroh
(Tip: Skvělý do tvarohové pomazánky, salátových dipů)
- Oregano (dobromysl): výborné do italských jídel, na rajčatové omáčky, pizzu, zeleninové směsi
(Tip: Posypte s ním domácí zapečenou tortillu, hodí se do italských těstovin a na pizzu)
- Petrželová nať: jemná bylinka, hodí se skoro do všeho: polévky, brambory, pomazánky, maso
(Tip: Přidejte ji čerstvou až na talíř – podpoří chuť i vzhled jídla.)
Jak z toho vařit rychle a jednoduše?
Nemusíte hledat složité recepty. Stačí se držet základních kombinací a každý den klidně "poskládat" jídlo z toho, co máte po ruce.
🥗 Lehké obědy i večeře
-
Cuketové placky s bramborami a jogurtovým dipem
-
Zeleninová pánev s kuřecím masem a bylinkami
-
Těstovinový salát s rajčaty, rukolou a mozzarellou light
-
Zapečená cuketa s ricottou a rajčaty
-
Květákové karbanátky + vařené brambory + okurkový salát
🍴 Rychlé svačiny a snídaně
-
Tvaroh + sezónní ovoce + pár ovesných vloček
-
Bílý jogurt nebo řecký 0 % + borůvky, lžička oříšků
-
Domácí lívanečky z kefíru s ovocem
-
Zmrzlina z tvarohu a rozmixovaného ovoce (např. jahody)
🌯 Tipy na obědy i na cesty
-
Tortilla s hummusem, grilovanou zeleninou a vajíčkem
-
Rýže, hrášek, tuňák a cherry rajčata – za studena jako salát
-
Domácí bulgur salát s okurkou, paprikou, sýrem a mátou
Proč se teď změnám v jídelníčku daří nejlépe?
Léto hraje pro vás. Je přirozené, že v horku nemáme chuť na těžká jídla, více pijeme a saháme po čerstvých potravinách. Právě teď je ideální čas vytvořit si nové, zdravější návyky bez velkého přemýšlení.
Pokud se teď naučíte pár jednoduchých kombinací a zařadíte do jídelníčku víc zeleniny a ovoce, na podzim už to pro vás bude přirozené. Není potřeba jít do extrémů – i malé změny mají velký efekt.
Bonusový letní recept:
🍓 Jogurtové lívance s jahodami
Ingredience (na 1 porci – cca 5 menších lívanců):
150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký 0 %)
1 vejce
40 g jemných ovesných vloček (nebo špaldové mouky)
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka skořice
sladidlo podle chuti (např. 1/2 banánu, čekankový sirup, erythritol)
Na ozdobu:
100–120 g čerstvých jahod
1 lžička řeckého jogurtu nebo tvarohu navrch
mátové lístky (volitelně)
Postup:
Všechny suroviny na těsto smíchejte - vznikne hustší lívancová hmota.
Nechte pár minut odležet, aby vločky změkly (pokud používáš mouku, můžeš smažit rovnou).
Na rozpálené nepřilnavé pánvi s kapkou oleje opékejte lívance z obou stran dozlatova.
Podávejte s čerstvými jahodami a trochou jogurtu nebo tvarohu navrch. Můžete dozdobit mátou nebo pár kapkami čekankového sirupu.
Shrnutí - co si z toho na léto vzít 😉
-
Využívejte to, co příroda právě nabízí – chutná to líp a tělu to dělá dobře.
-
Nesnažte se vařit složitě. Čím jednodušší kombinace, tím častěji si je zopakujete.
-
Zkuste do každého jídla zařadit aspoň jednu sezónní surovinu.
A pokud stále tápete v tom, jak si správně celý letní jídelníček poskládat a jaké porce jsou pro vás ty správné, ráda vám zpracuji Jídelníček na míru, abyste přesně věděli, kolik čeho jíst - právě teď za prázdninovou akční cenu ☀
Nové články na webu
Léto je pro většinu z nás symbolem odpočinku, výletů, dovolené a většího pohybu venku. A tak možná máte pocit, že přece musíte hubnout "jen tak", když pořád někde chodíte, jíte méně než v zimě a celý den jste na nohou.
Léto je ideální období, kdy si můžete zjednodušit vaření, ochutnat spoustu čerstvých surovin a přirozeně odlehčit jídelníček. A právě sezónní potraviny v tom hrají hlavní roli.
Možná to znáte: venku je vedro k padnutí, chuť k jídlu v nedohlednu, ale večer už je doma lednička v ohrožení. Přes den jste si dali možná pár kousků ovoce, kávu s ledem nebo zmrzlinu, ale žádné pořádné jídlo. A tělo si to večer řekne zpátky – chutě na sladké, nutkání dojíst všechno, co jste přes den "vynechali", únava, podrážděnost....