Kolik toho vlastně za den sním? Častý omyl, který brzdí výsledky.

08.07.2025

Možná to znáte... říkáte si "proč nehubnu, vždyť toho tolik nesním, tak hubnout musím". Nejíte smažená jídla, sladkému se víceméně vyhýbáte, jíte pravidelně a celkem zdravě… a stejně máte pocit, že se s váhou nic neděje. Nebo dokonce, že jde nahoru. A právě tohle je častý zádrhel, se kterým se u klientek setkávám. Nejde o lenost nebo slabou vůli, často je to prostě jen špatný odhad.

Proč si tolik lidí myslí, že jí málo – a přitom přibírá?

Naše hlava nás v tomhle občas dokáže docela zmást. Tady jsou nejčastější důvody, proč se odhad denního příjmu téměř vždy liší od reality:

1. Malé věci, které nepočítáme

– nějaké to ochucovadlo k jídlu navíc, třeba i větší zálivka do salátu s olejem
– pár oříšků co si dáte při vaření u linky
– zbytky po dětech, malé svačinky, které vás nezasytí a jako by vůbec nebyly
– pravidelné ochutnávání u vaření a třeba i jídel, co má zbytek rodiny

To všechno jsou malé energetické "úniky", které se ale za den klidně nasčítají do 300–500 kcal. A to už je jedno celé jídlo navíc.

2. Zdravé ≠ nízkokalorické

Zní to dobře: oříšky, hummus, granola, smoothie… jenže pokud si neohlídáte množství, snadno máte ve sklenici nebo misce kalorie za dvě hlavní jídla.

Zdravé potraviny jsou skvělé – ale i ty mají energetickou hodnotu, která se počítá. A tohle hodně z nás prostě nevidí. Jíst zdravě nemusí nutně hned znamenat hubnout. Vždy je to o energetické bilanci

3. Neviditelný tuk

Tuk je nositelem chuti a my ho často podvědomě přidáváme víc, než si myslíme. Lžíce oleje navíc, tučnější sýr, dresink, semínka "od oka", smažení na oleji nebo olej do salátu, oříšky do pečení, do kaší, do jogurtů, ...

Lžíce olivového oleje (10 ml) má cca 80 kcal. Hrstka oříšků (cca 30 gramů) přes 200 kalorií. A to už se dokáže přes den hodně nasčítat, pokud si množství nepohlídáte. 

Samozřejmě - kvalitní oleje, ořechy atp. jsou zástupci zdravých tuků ve vašem jídelníčku, je víc než žádoucí mít je tam každý den... ale v tom správném množství. 

4. Větší talíře, větší porce

Moderní talíře, misky a sklenice jsou dnes daleko větší než dřív. Když si dáváme jídlo "jen podle oka", většinou naložíme víc, než bychom chtěli.

Zejména přílohy (rýže, těstoviny, pečivo) mají tendenci "nabobtnat" – a najednou sníte dvojnásobek doporučené porce, aniž byste si toho všimli. Obzvlášť když k jídlu nepřidáte dostatek vlákniny, zeleniny a bílkovin, máte pocit, že se těstovin nemůžete dojíst a necítíte pocit sytosti ani s plnou miskou.

5. Podvědomé "dojídání"

Zejména mámy malých dětí často dojí zbytky, ochutnávají u vaření, a pak "dojíždí" jídlo po rodině. Nejsou to jídla, ale energetický příjem to je.

A i když pak mají pocit, že snědly jen dvě jídla za den a nesnědly skoro nic "pořádného" – tělo říká něco jiného a váha bohužel také. 

Co s tím?

Nejde o počítání hrášků

Není třeba všechno vážit nebo se stresovat tabulkami. Ale mít přehled je základ. Zkuste si jen na pár dní zapisovat, co a kolik za celý den sníte, abyste získali přehled a dost pravděpodobně budete překvapení, že toho za den je znatelně více, než jste si mysleli.

Získáte tak lepší cit, kolik toho vlastně opravdu potřebujete a jak na tom s jídelníčkem vlastně jste.

Věnujte pozornost pravidelnosti

Velké výkyvy v příjmu nebo celodenní hladovění často vedou k přejídání večer. Lepší než hladové dny a "nápravy" je udržet si stabilní, pestrý režim. Je totiž možné, že většinu času toho opravdu "tolik nesníte", ale to vás pak dovede k tomu, že to doženete a když se to celé zprůměruje, nejste v kalorickém deficitu, který je pro hubnutí potřebný. 

Děje se to často právě ve večerních hodinách nebo o víkendech, kdy máme více klidu, chceme si odpočinout a to jídlo tolik "neřešit. Nahrávají tomu různé diety a omezování, takže se jich snažte vyvarovat. 

Mějte pár záchytných bodů

Např. kolik bílkovin máte za den a máte je v každém jídle? Přidáváte si ke každému jídlu nějaký zdroj zeleniny nebo ovoce? Kolik lžic tuku denně používáte?

Nemusíte mít všechno dokonalé, stačí se občas zastavit, podívat a mít přehled o tom, co vaše jídla obsahují a kolik toho vlastně za den sníte.

Když si to chcete ulehčit...

Pokud vás nebaví počítání kalorií a nechcete trávit hodiny plánováním, jídelníček na míru je jednoduchá cesta.

Sestavím vám ho tak, aby:

  • odpovídal vašemu režimu a cílům (hubnutí, udržení váhy, formování těla, více energie…),

  • měli jste jasno v tom, kolik čeho je pro vás to správné množství bez zbytečného vážení (co jde tam najdete na kousky, balení a plátky),

  • chutnal vám a nebyl plný exotických nesmyslů a doplňků,

  • byl sestavený z běžně dostupných potravin, na které jste doma zvyklí.

A teď navíc v letní akci za zvýhodněnou cenu.

👉 Více informací najdete tady.


Nové články na webu

Možná to znáte... říkáte si "proč nehubnu, vždyť toho tolik nesním, tak hubnout musím". Nejíte smažená jídla, sladkému se víceméně vyhýbáte, jíte pravidelně a celkem zdravě… a stejně máte pocit, že se s váhou nic neděje. Nebo dokonce, že jde nahoru. A právě tohle je častý zádrhel, se kterým se u klientek setkávám. Nejde o lenost nebo slabou vůli,...

Možná to znáte: venku je vedro k padnutí, chuť k jídlu v nedohlednu, ale večer už je doma lednička v ohrožení. Přes den jste si dali možná pár kousků ovoce, kávu s ledem nebo zmrzlinu, ale žádné pořádné jídlo. A tělo si to večer řekne zpátky – chutě na sladké, nutkání dojíst všechno, co jste přes den "vynechali", únava, podrážděnost....