Čekankový sirup: v čem je lepší než cukr, med a jiné sirupy?
Čím mám sladit, když chci omezit cukr ve svém jídelníčku a celkově jíst zdravěji? To je častá otázka těch, kteří se snaží zhubnout nějaké to kilo, které mají navíc a přitom si nechtějí odpustit sladké dobroty jako jsou kaše, palačinky, bábovky, zmrzliny a dortíky. Takže se dnes mrkneme na jedno z mých oblíbených sladidel a řekneme si jaké má benefity, ale i možné nástrahy.
Co je to čekankový sirup?
Čekankový sirup je sladidlo, které je vyrobené z kořene čekanky. Má nízký glykemický index, neobsahuje lepek, laktozu, konzervanty ani aromata. Naopak ale obsahuje veliké množství vlákniny a velmi malé množství cukru. Plus má znatelně menší kalorickou hodnotu než klasický cukr (ať už bílý nebo jeho tmavá varianta) nebo vysoce zpracované sirupy (datlový, javorový, agáve atp.).
Co je to čekanka?
Čekanka obecná je rostlina s krásně modrými květy. Tato rostlinka se volně vyskytuje ve volné přírodě (v okolí lesů, luk, strání). Proč vám to píšu? Abyste věděli, že se nejedná o žádnou speciální rostlinu nebo chemický koktejl něčeho prazvláštního.
K čemu je čekankový sirup dobrý?
Vzhledem ke své sladké chuti ke slazení. Čeho, to už je jen na vás. Můžete si s ním osladit nápoje, kaši, nalít ho na lívance/palačinky, upéct s ním bábovku nebo dort, představivosti se meze nekladou. Z čekankového sirupu už se vyrábí i topingy na zmrzlinu/sladké dobroty. Sirup má pozitivní vliv na mikroflóru (díky obsažené vláknině) a vzhledem k nízkému glykemickému indexu (nezvyšuje glukózu v krvi) ho mohou používat například i lidé s cukrovkou. Vhodný je i pro děti, jen opatrně s množstvím, děti nemají tak velkou potřebu vlákniny jako my dospělí. Plus se nám samozřejmě díky nízké kalorické hodnotě a minimu cukru pěkně hodí do redukčního jídelníčku, kam se prostě klasický cukr moc nehodí.
Jídelníček přímo pro vás na míru
se spoustou kombinací a možností
vždy budete vědět, kolik čeho sníst
můžete vařit stejně pro celou rodinu z oblíbených receptů
ze známých a běžně dostupných potravin
žádné zázračné přípravky a drastické diety
a hlavně BEZ HLADOVĚNÍ
Má čekankový sirup nějaká negativa?
I když už od začátku vysoký obsah vlákniny dávám jako jasné pozitivum, jsou i tací, pro které to může být naopak velmi nepříjemná věc. Jde obzvlášť o osoby, které mají citlivé zažívání, jsou na vlákninu velmi citlivé a cekově jim nedělá dobře (způsobuje nadýmání atp.). Pak také ty, kdo nejsou na zdravější stravování a celkově dostatečný přísun vlákniny zvyklí, zase jim může způsobit komplikace se zažíváním. Dobré je také upozornit na to, že když do jídelníčku zařadíte více vlákniny (a nemusí to být jen v čekankovém sirupu, platí to i pro další potraviny na vlákninu bohaté), je nutné si hlídat pitný režim aby nedošlo například k zácpě a dalším nepříjemnostem.
Proč je lepší sladit čekankovým sirupem než cukrem/jiným sirupem/medem?
Čekankový sirup má znatelně menší množství kalorií a podíl cukru než další výše zmíněná sladidla. Pro představu jsem jich pár vybrala a můžeme si udělat takové menší srovnání kalorické hodnoty a množství cukru na 100 gramů.
Někdo může namítnout, že řešit sladidla jen podle kalorické hodnoty a podílu cukru je hloupost, že bych měla vzít v úvahu i jejich celkový zdravotní přínos (vitamíny, minerální látky). Dnes jsem se ale rozhodla věnovat hlavně slazení v kontextu hubnutí, takže podrobně si to můžeme rozebrat třeba příště.
Abychom tedy ale měli informace kompletní, vezmeme to alespoň v rychlosti. Klasický cukr je velmi zpracovaná potravina, takže v něm žádné zdravotní benerfity nehledejme, spíše naopak. Co se týče třtinového cukru, je zpracovaný trochu méně, nějaké minerální látky i vitamíny obsahuje, ale v tak minimálním množství, že ho osobně beru úplně stejně jako ten klasický bílý. Různé sirupy, jako v příkladu uvedený datlový jsou další vysoce zpracovanou potravinou. Nepodléhejme tedy dojmu, že jsou velmi zdravé. Naopak jsou to prakticky jen tekuté cukry, které nemají o nic vyšší výživovou hodnotu než klasický cukr. Co se týče medu, ano, ten už zdravý je, nejsem proti jeho používání, jen pokud se rozhodneme v jídelníčku cukr omezit, med nám v tom moc nepomůže. Pak je také dobré myslet na to, že jak med projde tepelnou úpravou, o jeho benefity přijdeme.
Pokud jste z těch, kterým čekankový sirup nechutná nebo nedělá dobře, nevěšte hlavu. Na trhu najdete spoustu dalších kvalitních sladidel, která můžete použít v redukčním jídelníčku. Jejich popis najdete v jednom z mých předchozích článků.
Kolik toho vlastně za den sním? Častý omyl, který brzdí výsledky
Výživa
Jak se zorientovat ve složení výrobků a údajích na etiketě?
Výživa
Spravovat soukromí
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Přijmout“ souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Funkční
Vždy aktivní
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících. Tyto cookies můžete vypnout změnou nastavení svého prohlížeče, toto ovšem může mít vliv na fungování stránek.
Technické
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Ty nám umožňují rozpoznat a spočítat množství návštěvníků a zjistit, jak se návštěvníci při používání našich webových stránek pohybují. To nám pomáhá zlepšovat fungování našich webových stránek, například tím, že pak můžeme lépe zajistit, aby uživatelé snadno našli to, co hledají.
Marketing
Soubory cookie reklamy se používají k doručování návštěvníků přizpůsobenými reklamami na základě stránek, které navštívili dříve, a k analýze účinnosti reklamní kampaně.