Podzim v přináší do kuchyně pestrou nabídku potravin, které jsou plné vitamínů a minerálů a které mohou podpořit zdraví i hubnutí. Sezónní potraviny v sobě nesou chuť, barvu i živiny podzimu a mají také výhodu dostupnosti. Podívejme se na to, které podzimní plodiny stojí za to využívat, a přidáme i tipy, jak je jednoduše a chutně zařadit do...
Čekankový sirup: v čem je lepší než cukr, med a jiné sirupy?
Čím mám sladit, když chci omezit cukr ve svém jídelníčku a celkově jíst zdravěji? To je častá otázka těch, kteří se snaží zhubnout nějaké to kilo, které mají navíc a přitom si nechtějí odpustit sladké dobroty jako jsou kaše, palačinky, bábovky, zmrzliny a dortíky. Takže se dnes mrkneme na jedno z mých oblíbených sladidel a řekneme si jaké má benefity, ale i možné nástrahy.
Co je to čekankový sirup?
Čekankový sirup je sladidlo, které je vyrobené z kořene čekanky. Má nízký glykemický index, neobsahuje lepek, laktozu, konzervanty ani aromata. Naopak ale obsahuje veliké množství vlákniny a velmi malé množství cukru. Plus má znatelně menší kalorickou hodnotu než klasický cukr (ať už bílý nebo jeho tmavá varianta) nebo vysoce zpracované sirupy (datlový, javorový, agáve atp.).
Co je to čekanka?
Čekanka obecná je rostlina s krásně modrými květy. Tato rostlinka se volně vyskytuje ve volné přírodě (v okolí lesů, luk, strání). Proč vám to píšu? Abyste věděli, že se nejedná o žádnou speciální rostlinu nebo chemický koktejl něčeho prazvláštního.
K čemu je čekankový sirup dobrý?
Vzhledem ke své sladké chuti ke slazení. Čeho, to už je jen na vás. Můžete si s ním osladit nápoje, kaši, nalít ho na lívance/palačinky, upéct s ním bábovku nebo dort, představivosti se meze nekladou. Z čekankového sirupu už se vyrábí i topingy na zmrzlinu/sladké dobroty. Sirup má pozitivní vliv na mikroflóru (díky obsažené vláknině) a vzhledem k nízkému glykemickému indexu (nezvyšuje glukózu v krvi) ho mohou používat například i lidé s cukrovkou. Vhodný je i pro děti, jen opatrně s množstvím, děti nemají tak velkou potřebu vlákniny jako my dospělí. Plus se nám samozřejmě díky nízké kalorické hodnotě a minimu cukru pěkně hodí do redukčního jídelníčku, kam se prostě klasický cukr moc nehodí.
JÍDELNÍČEK PŘÍMO PRO VÁS NA MÍRU
- se spoustou kombinací a možností
- vždy budete vědět, kolik čeho sníst
- můžete vařit stejně pro celou rodinu z oblíbených receptů
- ze známých a běžně dostupných potravin
- žádné zázračné přípravky a drastické diety
- a hlavně BEZ HLADOVĚNÍ
Má čekankový sirup nějaká negativa?
I když už od začátku vysoký obsah vlákniny dávám jako jasné pozitivum, jsou i tací, pro které to může být naopak velmi nepříjemná věc. Jde obzvlášť o osoby, které mají citlivé zažívání, jsou na vlákninu velmi citlivé a cekově jim nedělá dobře (způsobuje nadýmání atp.). Pak také ty, kdo nejsou na zdravější stravování a celkově dostatečný přísun vlákniny zvyklí, zase jim může způsobit komplikace se zažíváním. Dobré je také upozornit na to, že když do jídelníčku zařadíte více vlákniny (a nemusí to být jen v čekankovém sirupu, platí to i pro další potraviny na vlákninu bohaté), je nutné si hlídat pitný režim aby nedošlo například k zácpě a dalším nepříjemnostem.
Proč je lepší sladit čekankovým sirupem než cukrem/jiným sirupem/medem?
Čekankový sirup má znatelně menší množství kalorií a podíl cukru než další výše zmíněná sladidla. Pro představu jsem jich pár vybrala a můžeme si udělat takové menší srovnání kalorické hodnoty a množství cukru na 100 gramů.
Někdo může namítnout, že řešit
sladidla jen podle kalorické hodnoty a podílu cukru je hloupost, že
bych měla vzít v úvahu i jejich celkový zdravotní přínos
(vitamíny, minerální látky). Dnes jsem se ale rozhodla věnovat
hlavně slazení v kontextu hubnutí, takže podrobně si to můžeme
rozebrat třeba příště. Abychom tedy ale měli informace
kompletní, vezmeme to alespoň v rychlosti. Klasický cukr je velmi
zpracovaná potravina, takže v něm žádné zdravotní benerfity
nehledejme, spíše naopak. Co se týče třtinového cukru, je
zpracovaný trochu méně, nějaké minerální látky i vitamíny
obsahuje, ale v tak minimálním množství, že ho osobně beru
úplně stejně jako ten klasický bílý. Různé sirupy, jako v
příkladu uvedený datlový jsou další vysoce zpracovanou
potravinou. Nepodléhejme tedy dojmu, že jsou velmi zdravé. Naopak
jsou to prakticky jen tekuté cukry, které nemají o nic vyšší
výživovou hodnotu než klasický cukr. Co se týče medu, ano, ten
už zdravý je, nejsem proti jeho používání, jen pokud se
rozhodneme v jídelníčku cukr omezit, med nám v tom moc nepomůže.
Pak je také dobré myslet na to, že jak med projde tepelnou
úpravou, o jeho benefity přijdeme.
Pokud jste z těch, kterým čekankový sirup nechutná nebo nedělá dobře, nevěšte hlavu. Na trhu najdete spoustu dalších kvalitních sladidel, která můžete použít v redukčním jídelníčku. Jejich popis najdete v jednom z mých předchozích článků.
Nejnovější články na webu
Chůze je jedna z nejjednodušších, ale zároveň nejefektivnějších aktivit, kterou můžete pro své zdraví a postavu udělat. Nemusíte chodit do posilovny ani investovat do drahého vybavení, stačí vám pohodlné boty a čas strávený venku. Co všechno vám chůze přinese?
Zdravé tuky jsou často při hubnutí přehlížené, ale pravdou je, že bez správného množství tuků v jídelníčku je těžké nejen hubnout, ale i udržet si zdraví. Pojďme se podívat na to, jaké tuky by měly být ve vašem jídelníčku, jaké potraviny je obsahují, a proč jsou vlastně tak moc důležité.
S podzimem přichází nejen krásné barvy a chladnější počasí, ale také větší nápor na naši imunitu. Je to období, kdy se více zdržujeme v uzavřených prostorách, klesá teplota a zvyšuje se riziko nachlazení. Jak můžeme podpořit naši imunitu přirozeně, aniž bychom sáhli po doplňcích stravy? Odpovědí je zdravé stravování, pohyb a pár jednoduchých kroků,...