Čím sladit místo klasického cukru?

22.04.2021

Bojíte se, že až se pustíte do hubnutí, budete si muset odepírat všechny sladké dobroty? Dortík ke kávě? Ani náhodou. Káva? Jen černá, bez cukru a mléka. Vánoční cukroví, sušenky, zmrzlina, bábovka, ... opravdu to vše musí pryč? Samozřejmě, že ne. Sladké dobroty si můžete dopřávat i nadále, osladit si kávu a čaj, udělat domácí zmrzlinu, upéct bábovku nebo dortík. Jen je nutné nahradit v nich "obyčejný" bílý cukr zdravějšími variantami. Ale kterými?

Čím sladit?

Čekankový sirup - je vyrobený z kořene čekanky, má vysoký obsah vlákniny (sladivou složkou není cukr, jako u ostatních sirupů, ale právě vláknina). Obsahuje minimum cukru, má nižší energetickou hodnotu. Seženete ho v některých hypermarketech (například Albert, Tesco, Kaufland), drogeriích (DM a Rossmann) nebo za příznivější cenu na internetu, kde můžete koupit i větší balení.

Sukralóza - je až 600x sladší než sacharoza (cukr). Najdete v obchodech, buď v sypké formě nebo granulované. Za sebe můžu doporučit tekutou formu: Flavdrops - sladidlo ze sukralózy, které se prodává v mnoha příchutích a hodí se nejen na oslazení sladkých dezertů a sladkých jídel, ale třeba i do vody či kávy. Flavdrops koupíte na internetu nebo ve fitness obchodech. Prodává se v lahvičce s kapátkem. Pro oslazení stačí opravdu jen pár kapiček, takže vám vydrží hodně dlouho.

Sukralozou je slazená i většina proteinů, takže pokud potřebujete doplnit bílkoviny a k tomu si dopřát sladkou dobrotu, je velmi výhodné protein využít. Hodí se třeba do zdravého pečení nebo do kaší, ale fantazii se meze nekladou.

Xylitol - "březový cukr", oproti klasickému cukru neškodí zubům, naopak působí příznivě, a má nižší kalorickou hodnotu. V obchodech ho moc často nepotkáte, zase je lepší se podívat na internetu. Používá se stejně jako bílý cukr. Dávkování musíte vyzkoušet podle svých zvyklostí, každý sladíme jinak.

Erythritol - jedná se o cukerný alkohol, má nízký obsah kalorií a nízký glykemický index. Na pohled je velmi podobný bílému cukru, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Zase se používá stejně jako bílý cukr.

Stévie - se vyrábí z tropické rostliny Stévie (ano, to nebylo moc překvapující), má vysokou sladivost. Je téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu. Najdete ji ve většině obchodů, ve složení je často označena jako steviol-glykosidy. Před nákupem velkého balení ji však nejdřív zkuste ochutnat, má specifický "ocásek", který ne všem chutná.



Čím nesladit?


Třtinový cukr - pořád se jedná o klasický cukr, jen jinak zpracovaný. Takže je z hlediska hubnutí úplně jedno, zda použijete tmavý nebo světlý.

Med - mnoho lidí nahrazuje cukr medem, protože si myslí, že je pro redukci tuků vhodnější. Bohužel není, obzvlášť pokud projde tepelnou úpravou, mizí i jeho zdravotní benefity. Med samozřejmě nějaké vitamíny obsahuje, ale pokud se snažíte hubnout a cukr omezit, není to nejlepší volba.

Sirupy z agáve, datlové, rýžové a podobné - jediný sirup, který vám opravdu můžu vřele doporučit je výše uvedený čekankový. Další z těchto sirupů jsou zase jen obdobou cukru, pro hubnutí nejsou úplně vhodné. Vím, že v současné době jsou velmi populární a propagované, ale nenechte se zmást a čtěte složení, uvidíte sami.

Produkty se sladidly ze stevie, čekanky atd. - v obchodech najdete i spoustu sirupů a sladidel, která si hrají na zdravá a přitom zdravá nejsou. Na obalu mají zmínku třeba o stevii, ale ve složení jí je jen směšné množství. Proto ještě jednou radím, čtěte složení a nevyhazujte zbytečně své peníze.


Nejnovější články:

 

Všimla jsem si, že mnoho lidí svádí svůj neúspěch s hubnutím na to, že jsou jednoduše zavodnění. Proto prvním krokem, který ve své hubnoucí snaze podniknou, je úprk do lékárny pro nějaký zázračný odvodňující preparát nebo detoxikační kůru. Vždyť přeci, když se odvodním, tak zhubnu. Za ta kila navíc nemůže to, že se jen válím na gauči a jím samé...

Spoustě z vás určitě leží v hlavě otázka, jak sakra konečně zatočit s těmi faldy na břiše. Někdo na to jde tak, že denně dělá tisíce sklapovaček, další vyřadí z jídelníčku přílohy a pečivo, ti odvážnější si rovnou nařídí hladovku a mnoho z vás jen smutně na internetu hledá jednodílné plavky, které tu tragédii schovají. Asi je vám jasné, že...

Vyřazení pečiva z jídelníčku je jedním z prvních kroků, které většina lidí, kteří se snaží zhubnout, podnikne. Věděli jste, že to ale vůbec není nutné? Že i při hubnutí si můžete dát křupavý rohlík nebo dobrou bábovku k odpolední kávě? Pojďme se dnes tedy podívat na to, jak to s pečivem opravdu je.