Letní sezóna na talíři: Co teď nakupovat a jak z toho vařit zdravě.

16.06.2025

Léto je ideální období, kdy si můžete zjednodušit vaření, ochutnat spoustu čerstvých surovin a přirozeně odlehčit jídelníček. A právě sezónní potraviny v tom hrají hlavní roli.

Možná to znáte, v zimě občas stojíte v obchodě a přemýšlíte, co uvařit. V létě ale stačí pár minut na trhu nebo na zahradě a inspirace je najednou plný košík. Čerstvá zelenina, sladké ovoce, bylinky… všechno to, co teď dozrává, nejen skvěle chutná, ale navíc pomůže tělu se v horkém dni osvěžit, doplnit vitaminy a zasytit v lehkém a zdravém stylu.

Co je teď v sezóně a vyplatí se nakupovat

Letní měsíce (červen, červenec, srpen) nabízí skutečně pestrý výběr. Tady je přehled těch nejčastějších a nejpraktičtějších surovin, které se vám budou hodit do jednoduchého, zdravého vaření:

🍅 Letní zelenina

  • Cuketa - ideální na pánve, do zeleninových karbanátků, nebo pečená s parmazánem v troubě či na grilu.

  • Papriky - skvělé do salátů, na gril nebo jako základ zeleninové směsi k masu.

  • Rajčata - do salátu, omáčky i na domácí pizzu z tortilly. Čím zralejší, tím lepší chuť.

  • Okurky - na osvěžující saláty, tzatziki nebo jen tak s tvarohem jako lehká svačina.

  • Květák, brokolice - vařený, pečený nebo jako základ placiček a "zdravých" zapečených jídel.

  • Zelené fazolky, hrášek - výborné k masu nebo jako lehký přílohový salát.

  • Ředkvičky, saláty, mladé zelí - na syrovo, do míchaných salátů, zálivek i k obědu.

🍓 Sezónní ovoce

  • Jahody, třešně, meruňky, broskve - jen tak, do jogurtu, na domácí zmrzlinu nebo do lívanců.

  • Rybíz, borůvky, angrešt - do koláče, do ovesné kaše nebo jen posypat tvarohem.

  • Melouny - perfektní na odpolední svačinu nebo jako sladká tečka po jídle.

  • Švestky (v srpnu) - skvělé na snídaňovou kaši nebo do tvarohových knedlíků.


🌿 Bylinky a dochucení

  •  Bazalka: ideální k rajčatům, do salátů, na domácí pizzu, těstoviny nebo do pesta

(Tip: kombinace rajčata + mozzarella + bazalka nikdy nezklame.)

  • Máta: hodí se do osvěžujících nápojů, smoothie, jogurtových dipů nebo k ovoci

(Tip: voda s mátou, limetkou a okurkou je skvělý letní drink.)

  • Pažitka: skvělá do tvarohových pomazánek, na brambory, vejce nebo do salátu

(Tip: posypte s ní i polévku nebo květákovou placku.)

  • Tymián: výborný k pečenému masu, na grilovanou zeleninu nebo do zeleninových směsí

(Tip: skvěle ladí s cuketou, lilkem a rajčaty.)

  • Rozmarýn: výraznější chuť, hodí se na pečené brambory, kuřecí maso nebo do marinád

(Tip: zkuste ho při pečení s novými bramborami a česnekem.)

  • Koriandr (čerstvý): oblíbený ve studené kuchyni, do asijských nebo mexických jídel, s luštěninami

(Tip: výborný do tortill, hummusu nebo salátů s cizrnou.)

  • Rukola (technicky listová zelenina, ale používá se jako bylinka): výrazná chuť, do salátů, na pizzu, do sendvičů nebo jako ozdoba večeře

(Tip: zkuste ji se sýrem a broskví jako netradiční salát.)

  • Kopr: klasika do letních jídel: brambory, omáčky, okurkový salát, tvaroh

(Tip: Skvělý do tvarohové pomazánky, salátových dipů)

  • Oregano (dobromysl): výborné do italských jídel, na rajčatové omáčky, pizzu, zeleninové směsi

(Tip: Posypte s ním domácí zapečenou tortillu, hodí se do italských těstovin a na pizzu)

  • Petrželová nať: jemná bylinka, hodí se skoro do všeho: polévky, brambory, pomazánky, maso

(Tip: Přidejte ji čerstvou až na talíř – podpoří chuť i vzhled jídla.)


Jak z toho vařit rychle a jednoduše?

Nemusíte hledat složité recepty. Stačí se držet základních kombinací a každý den klidně "poskládat" jídlo z toho, co máte po ruce.

🥗 Lehké obědy i večeře

  • Cuketové placky s bramborami a jogurtovým dipem

  • Zeleninová pánev s kuřecím masem a bylinkami

  • Těstovinový salát s rajčaty, rukolou a mozzarellou light

  • Zapečená cuketa s ricottou a rajčaty

  • Květákové karbanátky + vařené brambory + okurkový salát

🍴 Rychlé svačiny a snídaně

  • Tvaroh + sezónní ovoce + pár ovesných vloček

  • Bílý jogurt nebo řecký 0 % + borůvky, lžička oříšků

  • Domácí lívanečky z kefíru s ovocem

  • Zmrzlina z tvarohu a rozmixovaného ovoce (např. jahody)

🌯 Tipy na obědy i na cesty

  • Tortilla s hummusem, grilovanou zeleninou a vajíčkem

  • Rýže, hrášek, tuňák a cherry rajčata – za studena jako salát

  • Domácí bulgur salát s okurkou, paprikou, sýrem a mátou


Proč se teď změnám v jídelníčku daří nejlépe?

Léto hraje pro vás. Je přirozené, že v horku nemáme chuť na těžká jídla, více pijeme a saháme po čerstvých potravinách. Právě teď je ideální čas vytvořit si nové, zdravější návyky bez velkého přemýšlení.

Pokud se teď naučíte pár jednoduchých kombinací a zařadíte do jídelníčku víc zeleniny a ovoce, na podzim už to pro vás bude přirozené. Není potřeba jít do extrémů – i malé změny mají velký efekt.


Bonusový letní recept:

🍓 Jogurtové lívance s jahodami 

Ingredience (na 1 porci – cca 5 menších lívanců):

  • 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký 0 %)

  • 1 vejce

  • 40 g jemných ovesných vloček (nebo špaldové mouky)

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • špetka skořice

  • sladidlo podle chuti (např. 1/2 banánu, čekankový sirup, erythritol)

Na ozdobu:

  • 100–120 g čerstvých jahod

  • 1 lžička řeckého jogurtu nebo tvarohu navrch

  • mátové lístky (volitelně)

Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto smíchejte - vznikne hustší lívancová hmota.

  2. Nechte pár minut odležet, aby vločky změkly (pokud používáš mouku, můžeš smažit rovnou).

  3. Na rozpálené nepřilnavé pánvi s kapkou oleje opékejte lívance z obou stran dozlatova.

  4. Podávejte s čerstvými jahodami a trochou jogurtu nebo tvarohu navrch. Můžete dozdobit mátou nebo pár kapkami čekankového sirupu.

Shrnutí - co si z toho na léto vzít 😉

  • Využívejte to, co příroda právě nabízí – chutná to líp a tělu to dělá dobře.

  • Nesnažte se vařit složitě. Čím jednodušší kombinace, tím častěji si je zopakujete.

  • Zkuste do každého jídla zařadit aspoň jednu sezónní surovinu.


A pokud stále tápete v tom, jak si správně celý letní jídelníček poskládat a jaké porce jsou pro vás ty správné, ráda vám zpracuji Jídelníček na míru, abyste přesně věděli, kolik čeho jíst - právě teď za prázdninovou akční cenu

Nové články na webu

Možná to znáte: venku je vedro k padnutí, chuť k jídlu v nedohlednu, ale večer už je doma lednička v ohrožení. Přes den jste si dali možná pár kousků ovoce, kávu s ledem nebo zmrzlinu, ale žádné pořádné jídlo. A tělo si to večer řekne zpátky – chutě na sladké, nutkání dojíst všechno, co jste přes den "vynechali", únava, podrážděnost....

Trápí vás vypouklé břicho, kterého se vám stále nedaří zbavit? Nemusí to být jen vašimi špatnými stravovacími návyky nebo nedostatkem cvičení. Problém je v tomto případě často trochu někde jinde, a to v ochablých hlubokých břišních svalech a slabém hlubokém stabilizačním systému vašeho těla. O těchto svalech se moc nemluví, řada lidí o nich vlastně...