Letní sezóna na talíři: Co teď nakupovat a jak z toho vařit zdravě.

16.06.2025

Léto je ideální období, kdy si můžete zjednodušit vaření, ochutnat spoustu čerstvých surovin a přirozeně odlehčit jídelníček. A právě sezónní potraviny v tom hrají hlavní roli.

Možná to znáte, v zimě občas stojíte v obchodě a přemýšlíte, co uvařit. V létě ale stačí pár minut na trhu nebo na zahradě a inspirace je najednou plný košík. Čerstvá zelenina, sladké ovoce, bylinky… všechno to, co teď dozrává, nejen skvěle chutná, ale navíc pomůže tělu se v horkém dni osvěžit, doplnit vitaminy a zasytit v lehkém a zdravém stylu.

Co je teď v sezóně a vyplatí se nakupovat

Letní měsíce (červen, červenec, srpen) nabízí skutečně pestrý výběr. Tady je přehled těch nejčastějších a nejpraktičtějších surovin, které se vám budou hodit do jednoduchého, zdravého vaření:

🍅 Letní zelenina

  • Cuketa - ideální na pánve, do zeleninových karbanátků, nebo pečená s parmazánem v troubě či na grilu.

  • Papriky - skvělé do salátů, na gril nebo jako základ zeleninové směsi k masu.

  • Rajčata - do salátu, omáčky i na domácí pizzu z tortilly. Čím zralejší, tím lepší chuť.

  • Okurky - na osvěžující saláty, tzatziki nebo jen tak s tvarohem jako lehká svačina.

  • Květák, brokolice - vařený, pečený nebo jako základ placiček a "zdravých" zapečených jídel.

  • Zelené fazolky, hrášek - výborné k masu nebo jako lehký přílohový salát.

  • Ředkvičky, saláty, mladé zelí - na syrovo, do míchaných salátů, zálivek i k obědu.

🍓 Sezónní ovoce

  • Jahody, třešně, meruňky, broskve - jen tak, do jogurtu, na domácí zmrzlinu nebo do lívanců.

  • Rybíz, borůvky, angrešt - do koláče, do ovesné kaše nebo jen posypat tvarohem.

  • Melouny - perfektní na odpolední svačinu nebo jako sladká tečka po jídle.

  • Švestky (v srpnu) - skvělé na snídaňovou kaši nebo do tvarohových knedlíků.


🌿 Bylinky a dochucení

  •  Bazalka: ideální k rajčatům, do salátů, na domácí pizzu, těstoviny nebo do pesta

(Tip: kombinace rajčata + mozzarella + bazalka nikdy nezklame.)

  • Máta: hodí se do osvěžujících nápojů, smoothie, jogurtových dipů nebo k ovoci

(Tip: voda s mátou, limetkou a okurkou je skvělý letní drink.)

  • Pažitka: skvělá do tvarohových pomazánek, na brambory, vejce nebo do salátu

(Tip: posypte s ní i polévku nebo květákovou placku.)

  • Tymián: výborný k pečenému masu, na grilovanou zeleninu nebo do zeleninových směsí

(Tip: skvěle ladí s cuketou, lilkem a rajčaty.)

  • Rozmarýn: výraznější chuť, hodí se na pečené brambory, kuřecí maso nebo do marinád

(Tip: zkuste ho při pečení s novými bramborami a česnekem.)

  • Koriandr (čerstvý): oblíbený ve studené kuchyni, do asijských nebo mexických jídel, s luštěninami

(Tip: výborný do tortill, hummusu nebo salátů s cizrnou.)

  • Rukola (technicky listová zelenina, ale používá se jako bylinka): výrazná chuť, do salátů, na pizzu, do sendvičů nebo jako ozdoba večeře

(Tip: zkuste ji se sýrem a broskví jako netradiční salát.)

  • Kopr: klasika do letních jídel: brambory, omáčky, okurkový salát, tvaroh

(Tip: Skvělý do tvarohové pomazánky, salátových dipů)

  • Oregano (dobromysl): výborné do italských jídel, na rajčatové omáčky, pizzu, zeleninové směsi

(Tip: Posypte s ním domácí zapečenou tortillu, hodí se do italských těstovin a na pizzu)

  • Petrželová nať: jemná bylinka, hodí se skoro do všeho: polévky, brambory, pomazánky, maso

(Tip: Přidejte ji čerstvou až na talíř – podpoří chuť i vzhled jídla.)



Jak z toho vařit rychle a jednoduše?

Nemusíte hledat složité recepty. Stačí se držet základních kombinací a každý den klidně "poskládat" jídlo z toho, co máte po ruce.

🥗 Lehké obědy i večeře

  • Cuketové placky s bramborami a jogurtovým dipem

  • Zeleninová pánev s kuřecím masem a bylinkami

  • Těstovinový salát s rajčaty, rukolou a mozzarellou light

  • Zapečená cuketa s ricottou a rajčaty

  • Květákové karbanátky + vařené brambory + okurkový salát

🍴 Rychlé svačiny a snídaně

  • Tvaroh + sezónní ovoce + pár ovesných vloček

  • Bílý jogurt nebo řecký 0 % + borůvky, lžička oříšků

  • Domácí lívanečky z kefíru s ovocem

  • Zmrzlina z tvarohu a rozmixovaného ovoce (např. jahody)

🌯 Tipy na obědy i na cesty

  • Tortilla s hummusem, grilovanou zeleninou a vajíčkem

  • Rýže, hrášek, tuňák a cherry rajčata – za studena jako salát

  • Domácí bulgur salát s okurkou, paprikou, sýrem a mátou


Proč se teď změnám v jídelníčku daří nejlépe?

Léto hraje pro vás. Je přirozené, že v horku nemáme chuť na těžká jídla, více pijeme a saháme po čerstvých potravinách. Právě teď je ideální čas vytvořit si nové, zdravější návyky bez velkého přemýšlení.

Pokud se teď naučíte pár jednoduchých kombinací a zařadíte do jídelníčku víc zeleniny a ovoce, na podzim už to pro vás bude přirozené. Není potřeba jít do extrémů – i malé změny mají velký efekt.


Bonusový letní recept:

🍓 Jogurtové lívance s jahodami 

Ingredience (na 1 porci – cca 5 menších lívanců):

  • 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký 0 %)

  • 1 vejce

  • 40 g jemných ovesných vloček (nebo špaldové mouky)

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • špetka skořice

  • sladidlo podle chuti (např. 1/2 banánu, čekankový sirup, erythritol)

Na ozdobu:

  • 100–120 g čerstvých jahod

  • 1 lžička řeckého jogurtu nebo tvarohu navrch

  • mátové lístky (volitelně)

Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto smíchejte - vznikne hustší lívancová hmota.

  2. Nechte pár minut odležet, aby vločky změkly (pokud používáš mouku, můžeš smažit rovnou).

  3. Na rozpálené nepřilnavé pánvi s kapkou oleje opékejte lívance z obou stran dozlatova.

  4. Podávejte s čerstvými jahodami a trochou jogurtu nebo tvarohu navrch. Můžete dozdobit mátou nebo pár kapkami čekankového sirupu.

Shrnutí - co si z toho na léto vzít 😉

  • Využívejte to, co příroda právě nabízí – chutná to líp a tělu to dělá dobře.

  • Nesnažte se vařit složitě. Čím jednodušší kombinace, tím častěji si je zopakujete.

  • Zkuste do každého jídla zařadit aspoň jednu sezónní surovinu.


A pokud stále tápete v tom, jak si správně celý letní jídelníček poskládat a jaké porce jsou pro vás ty správné, ráda vám zpracuji Jídelníček na míru, abyste přesně věděli, kolik čeho jíst - právě teď za prázdninovou akční cenu

Nové články na webu

Hubnutí je proces, který vyžaduje čas, trpělivost a správné informace. Pokud začínáte svou cestu za zdravějším a štíhlejším já, je důležité mít přehled o základních pravidlech. Tento článek vám pomůže pochopit, jak efektivně zkombinovat stravu, pohyb, spánek a motivaci pro dosažení dlouhodobých výsledků.

Možná to znáte... říkáte si "proč nehubnu, vždyť toho tolik nesním, tak hubnout musím". Nejíte smažená jídla, sladkému se víceméně vyhýbáte, jíte pravidelně a celkem zdravě… a stejně máte pocit, že se s váhou nic neděje. Nebo dokonce, že jde nahoru. A právě tohle je častý zádrhel, se kterým se u klientek setkávám. Nejde o lenost nebo slabou vůli,...