Plánování jídelníčku často vypadá složitě – ale právě v jednoduchosti je síla. Pokud chcete jíst zdravěji, mít víc energie a třeba i zhubnout pár kilo, není nic lepšího než mít přehled o tom, co během týdne sníte. V tomto článku najdete jasný návod, jak si takový jídelníček sestavit, aniž byste trávili hodiny v kuchyni nebo utráceli zbytečně moc...
Jak na zdravé hubnutí 6: Přípravy, úpravy a ochucování jídel.
Z minulých článků už víme, jaké potraviny zvolit, co
nakoupit a co naopak ne, a také, kolik čeho za den sníst.
Jak ale
takové správné jídlo připravit a na co si dát pozor?
Právě o tom je dnešní článek.
Tepelné úpravy jídel
Smažení na pánvi
Pro tuto akci vám pro začátek poradím, pořídit si kvalitní pánev, ideálně s nepřilnavým povrchem. Můžete pak smažit, co je libo, bez oleje a starostí, že se vám jídlo připálí.
Pokud už tedy olej použijete, doporučila bych s ním šetřit a hlavně dobře vybírat. Na smažení je ideální použít olej řepkový, přepuštěné máslo, olivový olej z pokrutin (pomace), v malém množství klidně i sádlo.
Pečení v troubě
Zase, jako v předchozím případě, je fajn péct bez oleje.
Nejjednodušší je použít pečící papír, například sekanou a
další pokrmy z masa stačí trochu podlít vodou, pustí
šťávu.
Další
Dalšími možnostmi je vaření na páře, případně ve
speciálním parním hrnci, nebo na grilu. K tomu asi pokyny nejsou nutné.
Nabízím Vám služby certifikované výživové poradkyně a prověřený jídelníček, při kterém se naučíte jíst zdravě a shodíte přebytečná kila!
Přípravy jídel
Obalování
K obalování můžete použít hrašku, kukuřičnou strouhanku či strouhanku z celozrnného pečiva.
Zahušťování
Zde stačí klasickou bílou mouku nahradit moukou špaldovou (či jinou zdravou), rozmixovanými vločkami, nastrouhanou bramborou, hraškou, kukuřičným (bramborovým) škrobem nebo už ze začátku do připravovaného jídla přidat více zeleniny, což je ideální řešení.
Pečení
Pokud rádi pečete, nemusíte se toho vzdávat, jen je dobré zase vybrat nějakou z celozrnných zdravých mouk. Například výše zmíněnou špaldovou, žitnou, pohankovou, ovesnou (rozmixované vločky).

Dochucení pokrmů
Slazení
Nejdříve si povíme, co vynechat.
Klasický bílý cukr, třtinový cukr a další cukry, které sice mohou znít zdravě, ale pořád to jsou jen cukry. Různé, teď tak moderní sirupy (agáve, datlový). Úplně ideální bohužel není ani med, protože pokud projde tepelnou úpravou, máme prakticky zase jen klasický cukr.
Čím tedy sladit?
Doporučuji sukralozu (např. Flavdrops),
xylitol, stévii, čekankový sirup.
(Možná vás ty názvy trochu děsí, ale většinu těchto sladidel najdete v nejbližším větším obchodě).
Solení
Jak už jsme si řekli v prvním článku, solení se nemusíte vzdát, ale je dobré ho omezit a hlavně si uvědomit, že sůl na vás čeká i v pečivu, sýrech, šunce a tak podobně.
Koření
Tady vybírejte opravdu podle chuti, jen si dejte pozor na to, aby
koření nebylo dosolované. Různé mixy typu grilovací koření mají jako hlavní složku sůl.

Vím, že dnešní článek byl kratší a stručnější, ale po minulém povídání o "makrech" jsem vás nechtěla zbytečně zahltit. Pokud budete mít jakékoli dotazy, můžete mě kontaktovat a brzy se můžete těšit na další článek.
Přeji vám mnoho nejen hubnoucích úspěchů!
Velikonoce jsou často spojené s plnými stoly, sladkostmi a pořádnou porcí čokolády – ale to neznamená, že se musíte vzdát všeho, co máte rádi, pokud se snažíte jíst zdravě nebo zhubnout.
Jaro je období nových začátků. Příroda se probouzí, dny se prodlužují, sluníčko hřeje a s tím přichází i chuť na změny. Možná si říkáte, že by bylo fajn cítit se lehčeji, zdravěji, a třeba i nějaké to kilo před létem shodit. Dobrou zprávou je, že nemusíte držet žádné drastické diety. Stačí využít to, co právě roste a co je čerstvé,...