Výživa

Letní sezóna na talíři: Co teď nakupovat a jak z toho vařit zdravě.

Léto je ideální období, kdy si můžete zjednodušit vaření, ochutnat spoustu čerstvých surovin a přirozeně odlehčit jídelníček. A právě sezónní potraviny v tom hrají hlavní roli.

Možná to znáte – v zimě občas stojíte v obchodě a přemýšlíte, co uvařit. V létě ale stačí pár minut na trhu nebo na zahradě a inspirace je najednou plný košík. Čerstvá zelenina, sladké ovoce, bylinky… všechno to, co teď dozrává, nejen skvěle chutná, ale navíc pomůže tělu se v horkém dni osvěžit, doplnit vitaminy a zasytit v lehkém a zdravém stylu.

Co je teď v sezóně a vyplatí se nakupovat

Letní měsíce (červen, červenec, srpen) nabízí skutečně pestrý výběr. Tady je přehled těch nejčastějších a nejpraktičtějších surovin:

🍅 Letní zelenina

  • Cuketa – ideální na pánve, do zeleninových karbanátků nebo pečená s parmazánem.
  • Papriky – skvělé do salátů, na gril nebo jako základ směsi k masu.
  • Rajčata – do salátů, omáček i na domácí pizzu. Čím zralejší, tím lepší.
  • Okurky – na osvěžující saláty, tzatziki nebo jen tak s tvarohem.
  • Květák, brokolice – vařené, pečené nebo jako základ „zdravých“ zapečených jídel.
  • Zelené fazolky, hrášek – výborné k masu nebo jako lehký salát.
  • Ředkvičky, saláty, mladé zelí – skvělé na syrovo i do zálivek.

🍓 Sezónní ovoce

  • Jahody, třešně, meruňky, broskve – jen tak, do jogurtu, na domácí zmrzlinu nebo lívance.
  • Rybíz, borůvky, angrešt – do koláče, ovesné kaše nebo jen posypat tvarohem.
  • Melouny – ideální na svačinu nebo jako sladká tečka po jídle.
  • Švestky – od srpna do kaší či tvarohových knedlíků.

🌿 Bylinky a dochucení

  • Bazalka – k rajčatům, na pizzu, do pesta.
  • Máta – do nápojů, smoothie, dipů i k ovoci.
  • Pažitka – do pomazánek, salátů, na vejce.
  • Tymián – k masu i grilované zelenině.
  • Rozmarýn – na pečené brambory, kuře i marinády.
  • Koriandr – do asijských a mexických jídel.
  • Rukola – výrazná chuť do salátů a sendvičů.
  • Kopr – do brambor, omáček, salátů.
  • Oregano – na pizzu, těstoviny, zeleninové směsi.
  • Petrželová nať – univerzální bylinka téměř do všeho.

Jak z toho vařit rychle a jednoduše?

Nemusíte hledat složité recepty. Stačí se držet základních kombinací a vařit z toho, co máte po ruce.

🥗 Lehké obědy i večeře

  • Cuketové placky s bramborami a jogurtovým dipem
  • Zeleninová pánev s kuřecím masem a bylinkami
  • Těstovinový salát s rajčaty, rukolou a mozzarellou light
  • Zapečená cuketa s ricottou a rajčaty
  • Květákové karbanátky + brambory + okurkový salát

🍴 Rychlé svačiny a snídaně

  • Tvaroh + sezónní ovoce + ovesné vločky
  • Řecký jogurt + borůvky + oříšky
  • Lívanečky z kefíru s ovocem
  • Zmrzlina z tvarohu a ovoce

🌯 Tipy na obědy i na cesty

  • Tortilla s hummusem, grilovanou zeleninou a vajíčkem
  • Rýžový salát s hráškem, tuňákem a rajčaty
  • Bulgur salát s okurkou, paprikou, sýrem a mátou

Proč se teď změnám v jídelníčku daří nejlépe?

Léto hraje pro vás. V horku přirozeně nemáme chuť na těžká jídla, více pijeme a saháme po čerstvých potravinách. Právě teď je ideální čas vytvořit si nové, zdravější návyky. Stačí začít s jednoduchými kombinacemi a přidávat do jídelníčku více ovoce a zeleniny – na podzim už to pro vás bude přirozené.

Bonusový letní recept: 🍓 Jogurtové lívance s jahodami

Ingredience (na 1 porci – cca 5 menších lívanců)

  • 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký 0 %)
  • 1 vejce
  • 40 g jemných ovesných vloček (nebo špaldové mouky)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • sladidlo podle chuti (např. 1/2 banánu, čekankový sirup, erythritol)

Na ozdobu:

  • 100–120 g čerstvých jahod
  • 1 lžička řeckého jogurtu nebo tvarohu
  • mátové lístky (volitelně)

Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a nechte chvíli odležet.
  2. Na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje opékejte lívance dozlatova.
  3. Podávejte s čerstvými jahodami a trochou jogurtu nebo tvarohu.

Shrnutí – co si z toho na léto vzít 😉

  • Využívejte to, co příroda právě nabízí – chutná to líp a tělu to prospívá.
  • Nesnažte se vařit složitě – čím jednodušší kombinace, tím častěji je zopakujete.
  • Zařaďte do každého jídla alespoň jednu sezónní surovinu.
Fit Klub
jednoduché recepty
vzorové jídelníčky
rady a informace na zdravé hubnutí
přátelská komunita, podpora a motivace
společné cvičení, zábavné výzvy…
Štítky: plánování jídelníčku, stravovací návyky, zdravé hubnutí, zdravé recepty

Lucie Janatová

Výživová poradkyně

Absolvovala jsem akreditované kurzy Poradce pro výživu, Instruktor fitness, Výživu dětí a Diastáza. Ale hlavně jsem maminkou dvou dětí…

Potřebujete poradit se správným cvičením?

Další články z blogu
Mohlo by vás zajímat