Léto je ideální období, kdy si můžete zjednodušit vaření, ochutnat spoustu čerstvých surovin a přirozeně odlehčit jídelníček. A právě sezónní potraviny v tom hrají hlavní roli.
Možná to znáte – v zimě občas stojíte v obchodě a přemýšlíte, co uvařit. V létě ale stačí pár minut na trhu nebo na zahradě a inspirace je najednou plný košík. Čerstvá zelenina, sladké ovoce, bylinky… všechno to, co teď dozrává, nejen skvěle chutná, ale navíc pomůže tělu se v horkém dni osvěžit, doplnit vitaminy a zasytit v lehkém a zdravém stylu.
Co je teď v sezóně a vyplatí se nakupovat
Letní měsíce (červen, červenec, srpen) nabízí skutečně pestrý výběr. Tady je přehled těch nejčastějších a nejpraktičtějších surovin:
🍅 Letní zelenina
- Cuketa – ideální na pánve, do zeleninových karbanátků nebo pečená s parmazánem.
- Papriky – skvělé do salátů, na gril nebo jako základ směsi k masu.
- Rajčata – do salátů, omáček i na domácí pizzu. Čím zralejší, tím lepší.
- Okurky – na osvěžující saláty, tzatziki nebo jen tak s tvarohem.
- Květák, brokolice – vařené, pečené nebo jako základ „zdravých“ zapečených jídel.
- Zelené fazolky, hrášek – výborné k masu nebo jako lehký salát.
- Ředkvičky, saláty, mladé zelí – skvělé na syrovo i do zálivek.
🍓 Sezónní ovoce
- Jahody, třešně, meruňky, broskve – jen tak, do jogurtu, na domácí zmrzlinu nebo lívance.
- Rybíz, borůvky, angrešt – do koláče, ovesné kaše nebo jen posypat tvarohem.
- Melouny – ideální na svačinu nebo jako sladká tečka po jídle.
- Švestky – od srpna do kaší či tvarohových knedlíků.
🌿 Bylinky a dochucení
- Bazalka – k rajčatům, na pizzu, do pesta.
- Máta – do nápojů, smoothie, dipů i k ovoci.
- Pažitka – do pomazánek, salátů, na vejce.
- Tymián – k masu i grilované zelenině.
- Rozmarýn – na pečené brambory, kuře i marinády.
- Koriandr – do asijských a mexických jídel.
- Rukola – výrazná chuť do salátů a sendvičů.
- Kopr – do brambor, omáček, salátů.
- Oregano – na pizzu, těstoviny, zeleninové směsi.
- Petrželová nať – univerzální bylinka téměř do všeho.
Jak z toho vařit rychle a jednoduše?
Nemusíte hledat složité recepty. Stačí se držet základních kombinací a vařit z toho, co máte po ruce.
🥗 Lehké obědy i večeře
- Cuketové placky s bramborami a jogurtovým dipem
- Zeleninová pánev s kuřecím masem a bylinkami
- Těstovinový salát s rajčaty, rukolou a mozzarellou light
- Zapečená cuketa s ricottou a rajčaty
- Květákové karbanátky + brambory + okurkový salát
🍴 Rychlé svačiny a snídaně
- Tvaroh + sezónní ovoce + ovesné vločky
- Řecký jogurt + borůvky + oříšky
- Lívanečky z kefíru s ovocem
- Zmrzlina z tvarohu a ovoce
🌯 Tipy na obědy i na cesty
- Tortilla s hummusem, grilovanou zeleninou a vajíčkem
- Rýžový salát s hráškem, tuňákem a rajčaty
- Bulgur salát s okurkou, paprikou, sýrem a mátou
Proč se teď změnám v jídelníčku daří nejlépe?
Léto hraje pro vás. V horku přirozeně nemáme chuť na těžká jídla, více pijeme a saháme po čerstvých potravinách. Právě teď je ideální čas vytvořit si nové, zdravější návyky. Stačí začít s jednoduchými kombinacemi a přidávat do jídelníčku více ovoce a zeleniny – na podzim už to pro vás bude přirozené.
Bonusový letní recept: 🍓 Jogurtové lívance s jahodami
Ingredience (na 1 porci – cca 5 menších lívanců)
- 150 g bílého jogurtu (nejlépe řecký 0 %)
- 1 vejce
- 40 g jemných ovesných vloček (nebo špaldové mouky)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka skořice
- sladidlo podle chuti (např. 1/2 banánu, čekankový sirup, erythritol)
Na ozdobu:
- 100–120 g čerstvých jahod
- 1 lžička řeckého jogurtu nebo tvarohu
- mátové lístky (volitelně)
Postup:
- Všechny suroviny na těsto smíchejte a nechte chvíli odležet.
- Na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje opékejte lívance dozlatova.
- Podávejte s čerstvými jahodami a trochou jogurtu nebo tvarohu.
Shrnutí – co si z toho na léto vzít 😉
- Využívejte to, co příroda právě nabízí – chutná to líp a tělu to prospívá.
- Nesnažte se vařit složitě – čím jednodušší kombinace, tím častěji je zopakujete.
- Zařaďte do každého jídla alespoň jednu sezónní surovinu.