Jakou?
Existuje mnoho druhů zeleniny. Některá
je velmi sladká, další nemá skoro žádné kalorie a další je
ta, co vám prostě vůbec nechutná :) Jednoduše vybírejte
zeleninu podle toho, jaká vám chutná. Nenuťte se jíst brokolici,
jen proto, že v nějakém článku se psalo, že je na hubnutí
ideální. Střídejte druhy zeleniny podle toho, kterou máte rádi
a také podle sezony. Vyhněte se zelenině, která k nám putuje v
kamionu dvakrát kolem světa a dokonce v něm i zraje. V zimě je
určitě lepší si koupit klasickou mrkev než umělohmotná rajčata
bez chuti.
Zelenina jako příloha?
Hodně lidí si myslí, že když
přílohy, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny vymění za
zeleninu, půjde jim hubnutí snáze a lépe. Jistým způsobem je to
pravda. Sníží svůj denní příjem - tedy můžou začít
hubnout. Jak už jsem ale psala v jednom z předchozích článků,
takhle to dlouhodobě nefunguje. Tělo komplexní sacharidy ve formě
celozrnného pečiva, brambor a dalších příloh prostě potřebuje.
Pokud mu je nebudete dávat, budete unavení, nervozní, bude vás
bolet hlava a časem se i hubnutí zastaví a vy dojdete do fáze, že
se budete bát sníst jednu bramboru nebo plátek chleba, abyste hned
neměli kilo navíc. Takže takhle ne. Samozřejmě, když si k obědu
dáte kopu zeleniny, nebudete potřebovat tak velkou hromadu brambor
jako obvykle, protože zelenina vás pěkně zasytí. Není tedy
problém přílohy ubrat, nedoporučuji ale úplně vynechat.