Strašák jménem sacharidy: opravdu jsou přílohy a pečivo zlo?

16.02.2019

Pomalu se nám blíží jaro a s ním čas odložit zimní kabáty, které byly schopné všelicos schovat. Pokud jste se zděsili a rozhodli se se sebou rychle něco dělat, určitě jste se pustili do hledání zaručených rad, jak co nejrychleji zhubnout. Jenou z nich zcela určitě bylo to, že místo příloh máte začít jíst zeleninu a na chleba, rohlíky a další pečivo se pro jistotu ani nedívat.

I když jsou tato moudra, včetně těch jíst nutně po třech hodinách a večer už mít jen hlad, dávno vyvrácená, narazíte na ně na každém kroku. Samozřejmě včetně fotek proměn holek, které díky tomu, že sacharidy vynechaly, zhubly za měsíc snad deset kilo a můžou už na jaře chodit v plavkách. Je opravdu kvůli zdraví a hubnutí nutné se příloh a pečiva vzdát? A umíte si vůbec představit svět, ve kterém si už nikdy nedáte hranolky, k omáčce knedlík a neucítíte vůni čerstvého pečiva?

Co jsou sacharidy?

Abychom se dobrali toho, jak to tedy se sacharidy vůbec je, povíme si, co to vlastně sacharidy jsou. Není potřeba nic zdlouhavě vysvětlovat. Sacharidy jsou zjednodušeně cukry, jsou tím hlavním, co nám dodává energii. Dají se rozdělit do více skupin, pro nás stačí rozdělení na jednoduché a komplexní.

Jednoduché cukry najdeme například ve sladidlech (med, třtinový a bílý cukr, různé sirupy ...), ovoci (fruktóza), v mléčných výrobcích (laktóza), bílém pečivu (celkově bílé mouce), sladkých limonádách, sušenkách, polotovarech a tak dále.

Komplexní sacharidy najdete v bramborách, luštěninách, celozrnných výrobcích, ovesných vločkách, rýži, těstovinách, žitném chlebu, jednoduše řečeno v jídlech s větším podílem vlákniny.

Pokud si čte toto vysvětlení nějaký odborník, asi si ťuká na čelo, ale myslím, že pro běžného smrtelníka toto vysvětlení naprosto stačí a víc netřeba :)

Proč vás vůbec nudím teorií. Jde o to, že komplexní sacharidy se na rozdíl od těch jednoduchých v těle zpracovávají pomaleji, déle se tráví, energie se uvolňuje postupně. To v překladu znamená, že když sníte tři bílé rohlíky, budete mít za hodinu zase hlad a chuť si něco dobrého sladkého dopřát - nabrat novou energii. Když si dáte jeden celozrnný rohlík, nebudete mít brzy hlad a chutě na sladké se nedostaví - energie se uvolňuje postupně. Možná už tušíte, k čemu se chci dobrat.

Co když má tělo nedostatek sacharidů?

Jak už jsem zmínila, sacharidy jsou palivem pro vaše tělo, a samozřejmě i mozek. Bez nich to prostě nejde. Na co se tedy můžete těšit při jejich dlouhodobém nedostatku? Budete unavení, bez energie. Pravděpodobně se vám bude i hůř přemýšlet, přijde nesoustředěnost, nervozita a špatný spánek. Dál se může objevit padání vlasů, zhoršení kvality kůže a nehtů. Plus i to, že budete mít pořád chuť na něco sladkého. Vždyť to znáte, co si nejvíc odpíráme, to nejvíce chceme. Pokud to bude trvat opravdu dlouho, mohou přijít i vážnější zdravotní problémy, které tu teď nebudu zmiňovat a rozebírat, zase vás nechci vystrašit.


JÍDELNÍČEK NA MÍRU

- z běžných potravin, které už máte doma

- bez nutnosti všechno složitě vážit

- s velkým výběrem kombinací jídel

- vařte stejně pro celou rodinu podle oblíbených receptů

-  zhubněte jednoduše a trvale bez jojo efektu :)


Proč omezení sacharidů tak dobře funguje na hubnutí?

Dostáváme se k tomu, proč je vynechání sacharidů tak moc oblíbené u těch, kdo chtějí zhubnout. Je to vlastně velmi jednoduché. Sacharidy váží vodu v těle, takže omezíte sacharidy a máte kilo dole. Ale ne tuků, nýbrž vody. A přiznejme si, ty tuky by byly lepší. Plus většina lidí tím, že omezí sacharidy, tak celkově omezí příjem jídla - takže zmenší příjem energie a hubnou. Stejně by zhubli třeba tím, že omezí příjem ovoce, zeleniny, masa, čehokoliv jiného. Jím méně, hubnu (zase zjednodušeně řečeno). Nikdo vám však už ale nepoví, jak to chodí, když vám "rupnou nervy" a rozhodnete se na celou tuhle akci vykašlat a zase jíst normálně. Je to vcelku jasné, voda se vrátí zpět, váha se vyhoupne nahoru, a většinou i s nějakým tím kilem navíc. Tělo se prostě chce pojistit, že bude mít dostatečnou zásobu, kdyby vám zase přišla pod ruku nějaká další zaručená dieta.

Takže jíst sacharidy nebo ne?

Sacharidy nejsou zlo. Naše tělo je potřebuje. Zakládat své hubnutí na tom, že je vyhodíte z jídelníčku je pro většinu lidí nejen dlouhodobě neudržitelné, protože se brzy vrátí do starých kolejí, ale není to ani zdravé. Není vůbec nutné pro svoje hubnutí podstoupit to, že budete jíst věci, co vám nechutnají, vyřadíte potraviny, které milujete a k obědu budete žvýkat jen rybu na páře s okurkou. Budete nešťastní, vynervovaní, na celou hubnoucí akci pořádně naštvaní a výsledek vlastně celkový žádný.

Jezte tedy sacharidy. Věnujte pozornost hlavně těm komplexním, které vás lépe zasytí, dodají vám spoustu energie a dobrou náladu. Omezte ty jednoduché, po kterých zůstanete brzy bez energie a s chutí na pořádnou porci čokolády a bonbonů. Máte rádi pečivo? Dejte si žitné, špaldové, celozrnné. Máte rádi knedlíky? Udělejte si je z celozrnné mouky. Milujete buchty, koláče, bábovky? Zase záleží na tom, z čeho si je upečete a můžete si je dopřát naprosto bez výčitek a přitom úspěšně shazovat kila.

Hubnutí není o tom se zapřít a jíst něco, co nemáte rádi, trápit se u toho a slintat nad pultem se zákusky. Je to o tom, vybírat kvalitnější a vhodnější potraviny, zkoušet nové recepty a s dobrou náladou nechávat přebytečná kila za sebou.

Přeji vám hodně štěstí ve vašem hubnutí, a k večeři si upečte voňavé celozrnné rohlíčky :)

Nejnovější články na webu:

 

Myslíte, že zhubnout jako matka na plný úvazek je nemožné? Není čas na vyvařování speciálních jídel jen pro vás, a už vůbec ne na cvičení. Plus také rozpočet je velmi omezený, takže raději koupíte něco dětem než investovat do speciálního jídla pro sebe. Tak se raději smíříte s nějakými těmi kily navíc, asi to hubnutí prostě pro vás není....

Hrozně moc byste chtěli shodit kila navíc, ale prostě to nejde. Nemůžete se odhodlat začít, nevíte čím začít, prostě vám to přijde celé hrozně složité. Bojíte se, že budete muset jíst věci, které vám nechutnají a pořádně sportovat, což vás ani trochu nebaví. Nebojte, tohle trápí hodně začínajích a není důvod si hubnutí hned ze začátku znechutit....

Možná vás to překvapí, ale většina lidí nemá kila navíc proto, že by jedla moc, ale naopak proto, že jí málo a nevyváženě. Takže když začnou jíst ještě méně, možná dostanou tělo do ještě většího šoku, a nějaké to kilo půjde dolů, ale z dlouhodobého hlediska nevyhrají. Tělo si totiž začne ukládat ještě větší tukové zásoby, metabolismus se zpomalí a...