Hubnoucí výzva 3: Pečivo

10.09.2021

Je pátek, takže nás čeká nová výzva. Tentokrát bude o pečivu. Určitě ho rádi jíte vy, i vaše rodina. Na tom není nic špatného, ale je důležité vybrat to správné pro váš cíl, kterým je redukce tuků a samozřejmě i lepší zdraví. Podíváme se tedy na to, jaké pečivo kupovat a které ne, podle čeho vybírat a na co si dát pozor.

Není pravdou, že pečivo se při hubnutí jíst nesmí a mělo by se z jídelníčku úplně odstranit (pokud pro to tedy nemáte zdravotní či jiné důvody). Pro hubnutí je to naprosto zbytečné a spíše než pomoci, to může vašemu hubnutí a zdraví dokonce uškodit. Proč? Mnoho žen nahrazuje pečivo a celkově přílohy jen zeleninou. Ano, zelenina je samozřejmě zdravá, ale naše tělo tyto komplexní sacharidy potřebuje. Pokud je zbytečně moc omezíte, můžete se "těšit" na věčnou únavu, bolesti hlavy a hlavně záchvaty žravosti a neutuchající touhu po sladkostech. Takže takhle opravdu ne, a jdeme se mrknout na to, jaké pečivo si na příští (a další) týdny nakoupit.


Jaké pečivo nekupovat:

Bílé rohlíky - klasická bílá mouka a spousta lepku, pro nás naprosto nevhodné.

Klasický pšeničný chleba - zase pšeničná mouka, ze které byly odstraněny všechny kvalitní složky a minerály.

Tmavé pečivo - i když může vypadat zdravě, většinou je to jen klasické pečivo, obarvené karamelem, a samozřejmě s vyšší cenou.

Vícezrnné pečivo - další z reklamních tahů, to, že na něm nahoře najdete nasypaných pár semínek ještě neznamená, že je kvalitnější a lepší.

Cereální pečivo - zase jako předchozí případy, klasické pečivo, vypadající zdravěji.

Fit (fitness) pečivo - celkově si dejte pozor na "fitness" výrobky, vždy čtěte složení, v drtivé většině případů se jedná jen o pěkný název, ale fit na něm není vůbec nic. Platíte zde jen za reklamu. Pokud vám nabízí zásobárnu proteinu, ve většině příkladů se jedná jen o odpad se soji.

Pečivo z listového těsta - pokud se nejedná o celozrnné, tak je pro nás nevhodné.


Jaké pečivo kupovat:

Celozrnné pečivo - toto pečivo (neplést s vícezrnným) už musí obsahovat jistý podíl celozrnné mouky, což je pro nás dobře, více vitamínů a vlákniny. Vybírejte rohlíky, chleby, housky, klidně i toustový chleba, co jen máte rádi. U toustového chleba ale pro jistotu mrkněte do složení. Potkala jsem několik "celozrnných" chlebů, které pak měly malými písmenky v popisu dopsáno, že celozrnné mouky je tam asi 1%.

Žitné pečivo - nestojí velké peníze, a pro náš účel je ideální. Většinou je to taková kostka. Vyzkoušejte jich více, nenechte se odradit, první, který jsem kupovala byl opravdu kostka, ale spíš dlažební, ani ukrojit nešel.I když tyto chleby vzhledem k použité mouce nejsou tak měkoučké a nadýchané jako ty, které je většina populace zvyklá jíst, dají se najít opravdu chutné, které si oblíbíte.

Celozrnného i žitného pečiva už je opravdu veliký výběr, od klasických chlebů a rohlíků, až po různé kostky, bulky a tak dále. Vyberte podle toho, co vám chutná.

Pro ty, kdo celozrnné ani žitné pečivo nedokáží pozřít, prostě jim nechutná je jednoduché řešení. Začnete tím, že budete kupovat chleba a pečivo žitno-pšeničné a kváskové. V obchodě byste vždy u cenovky měli najít i složení pečiva, které kupujete. Dbejte na to, aby obsah žitné mouky byl vyšší než pšenice. Například v Tescu prodávají chléb Žitan, kde je vcelku dost žita, ale vzhledem k tomu, že jsou tam i jiné mouky, tak se mému manželovi ještě nepodařilo odhalit, že nekupuji ten klasický, který má rád. Takže to je taková pomoc pro ty, kteří prostě výše zmíněné chleby jíst nezvládnou či nechtějí.


  • se spoustou kombinací a možností
  • ze známých a běžně dostupných potravin
  • žádné zázračné přípravky a drastické diety
  • s kuchařkou jednoduchých receptů
  • s návodem na zdravé hubnutí a životní styl
  • a hlavně BEZ HLADOVĚNÍ

Co dalšího místo pečiva:

Knackenbrot - obsahuje hodně vlákniny, je celozrnný a zdravý, zkuste ho zařadit do jídelníčku.

Tortily - pro nás samozřejmě celozrnná verze, za pěknou cenu je najdete například v Lidlu. Je to takové vděčné jídlo, můžete si do nich naskládat, co vás jen napadne. Od zeleniny, masa, vajíček až po fazole, šunky a sýry.


Víc se nebudu rozepisovat, myslím, že tato výzva je jasná. Od příštího týdne už žádné bílé pečivo, zkusíme to trochu jinak. Jen mám pro vás ještě jedno upozornění. Nezapomeňte dál dodržovat správný pitný režim, který jste si snad tento týden osvojili. Proč? Vzhledem k tomu, že doporučené druhy pečiva mají o dost více vlákniny, dodržování pitného režimu je velice důležité, abyste ji správně strávili a neměli případné střevní potíže.

Nejnovější články na webu:

První věc, která každého na startu hubnutí zajímá, případně by zajímat měla, je jak si správně poskládat jídelníček. Pro vaši inspiraci jsem se tedy rozhodla sepsat takový malý zjednodušený návod. Je jasné, že každý máme jiné zvyklosti, chutě a preferujeme jiné potraviny. Berte to proto opravdu jen jako takovou inspiraci, jestli jste v hubnutí a...

Je pátek, takže nás čeká nová výzva. Tentokrát bude o pečivu. Určitě ho rádi jíte vy, i vaše rodina. Na tom není nic špatného, ale je důležité vybrat to správné pro váš cíl, kterým je redukce tuků a samozřejmě i lepší zdraví. Podíváme se tedy na to, jaké pečivo kupovat a které ne, podle čeho vybírat a na co si dát pozor. ...