Pečivo a hubnutí: Je opravdu nutné ho vynechat?

03.04.2021

Vyřazení pečiva z jídelníčku je jedním z prvních kroků, které většina lidí, kteří se snaží zhubnout, podnikne. Věděli jste, že to ale vůbec není nutné? Že i při hubnutí si můžete dát křupavý rohlík nebo dobrou bábovku k odpolední kávě? Pojďme se dnes tedy podívat na to, jak to s pečivem opravdu je.

Pokud se rozhodnete pro hubnutí tím stylem, že vynecháte pečivo (případně i přílohy), musíte počítat s tím, že tento krok podnikáte už napořád. Umíte si představit svůj život bez něj? Mnoho z vás na tuto otázku pravděpodobně odpoví, že ne.

Jídelníček, který si nastavíte pro svůj hubnoucí start a zdravější životní styl by měl být trvale udržitelný. To v překladu znamená, že ho prostě budete dodržovat napořád, s radostí a chutí. Proto byste si ho měli vymyslet takový, který vás nebude nijak omezovat, obtěžovat a budete v něm mít vše, co máte rádi. Jinak se na něj velmi brzo vykašlete a budete tam, kde na začátku. Hubnutí na nule, dostaví se jojo efekt a vy budete stále stejně vzdáleni od svého cíle.

To je první důvod, proč pečivo z jídelníčku nevyřazovat. Vynecháte pečivo, bude vám scházet, budete mít na něj chuť, budete závidět všem, kdo jsou štíhlí a bez obav si ho můžou dát, to vás naštve a dojdete k názoru, že na hubnutí vlastně nemáte vůli a raději se smíříte s těmi kily navrch. Tak to ale vůbec nemusí být. Pečivo vaší hubnoucí snaze nijak nepřekáží, naopak. Jen je dobré vybírat to, které je pro vás a vaše zdraví přínosné.

Co se stane když vynecháte pečivo (a přílohy)

  • zhubnete, ne ale tuky, které chcete, nýbrž vodu
  • budete mít málo energie, takže vás potká veliká únava
  • přijdou bolesti hlavy
  • nebudete mít dost energie na cvičení a další aktivity
  • budete nervózní a nevrlí
  • sníží se vaše schopnost soustředění
  • čekají vás velké návaly chutí "na něco dobrého"
  • večer budete mít chuť se vrhnout na ledničku a vše nezdravé, co doma najdete

Teď je ale nutné podotknout, že toto nemusí být u každého. Existují i tací, kteří pečivo a přílohy vynechají, prostě je nepotřebují, jsou spokojení a je jim fajn. Může to být z důvodu nějaké potravinové intolerance, alergie a tak podobně, každý jsme jiný. To je ale jen malé množství jedinců, pokud nejste jedním z nich, pravděpodobně se můžete těšit na některé z trápení výše zmíněných.


  • se spoustou kombinací a možností
  • ze známých a běžně dostupných potravin
  • žádné zázračné přípravky a drastické diety
  • obsahuje i povídání o zdravém stravování, vaření, cvičení a motivaci
  • ebook receptů pro vaši inspiraci
  • a hlavně BEZ HLADOVĚNÍ

Proč můžete jíst pečivo i večer

Oblíbeným hubnoucím mýtem je to, že byste pečivo a přílohy měli vynechat z nějakého záhadného důvodu večer, protože po něm zaručeně přiberete. To ale vůbec není pravda. Vaše tělo nemá nastavené hodinky, že po pečivu od určité hodiny začne zázračně přibírat na váze, metabolismus sacharidů se od určité hodiny mávnutím kouzelného proutku nemění. Naopak to, že si i večer sacharidy (pečivo, přílohy) dopřejete, můžete se těšit na jisté benefity.

  • budete mít vyvážený jídelníček, večer vás nebudou honit chutě
  • nepůjdete spát hladoví
  • budete mít dost energie i na večerní aktivity
  • čeká vás kvalitnější spánek

Jaké pečivo (a mouky) vybírat

  • celozrnné: z celozrnné mouky (pšeničné, špaldové, ...), najdete takové i rohlíky, tortily, toustové chleby
  • žitné: alespoň z 90% z žitné mouky
  • žitno - pšeničné: s vyšším podílem žitné mouky, alespoň přes 50%, ne pšenično - žitné, tam je to naopak
  • kváskové: k výrobě se používá kvásek z žitné mouky, ne droždí

Celozrnné a žitné mouky jsou pro vás přínosnější v tom, že mají vyšší obsah vlákniny, bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Proto vás také zasytí na delší dobu, dodají vám energii na delší čas a celkově jich pro pocit sytosti sníte menší množství.

Jaké pečivo nekupovat

  • bílé pečivo z pšeničné mouky: rohlíky, bílé toustové a klasické chleby
  • fit pečivo: většinou se jedná o klasické pečivo z bílé mouky jen líbivě pojmenované
  • pečivo cereální, vícezrnné : zase klasické bílé pečivo jen obarvené a se semínky navíc, možná vás semínka navíc lákají, ale musíte si uvědomit, že díky nim má tento druh pečiva vyšší kalorickou hodnotu a více tuků
  • večerní pečivo: stejný případ jako předchozí, bílá mouka a přidané bílkoviny se soji, takže nic, co by vám přineslo benefity

Doufám, že se mi vám podařilo osvětlit, že za nějaké to kilo, které máte navrch, pečivo nemůže. Nepřibírá se tím, že si dáte rohlík nebo chleba, ale tím, že prostě jíte nezdravě a nejste v kalorickém deficitu. Právě kalorický deficit je to jediné, díky čemu se vám podaří zhubnout. Více o tom se dočtete v tady. Když si zvolíte hubnoucí cestu bez pečiva, musíte počítat s tím, že kila, která půjdou na začátku rychle dolů, nebudou z tuku, ale z valné většiny z vody. A také se smířit s tím, že když pečivo po nějakém čase zase do jídelníčku zařadíte, kila se vrátí zpět, dost možná i s úroky.